Ekspersowe ciasteczka z kawałkami czekolady

Czasem zdarza się tak, że nagle znikąd mają zjawić się goście, albo po prostu chce nam się czegoś słodkiego, ale nie chce się za bardzo robić. Rozwiązaniem są ciasteczka z kawałkami czekolady. Wyglądem przypominają znane wszystkim pewnie pieguski. Są kruche i słodziutkie. Wersja ekspresowa ma tylko kawałki czekolady, ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby dodać do ciasta także na przykład posiekane orzechy.

Składniki:

  • 2 i 1/4 szkl. mąki
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 2 jajka
  • 200 g. margaryny
  • 3/4 szkl. cukru pudru (może być też zwykły, ale będzie trzeba dłużej ucierać)
  • 200 g. czekolady

Przygotowanie:

  1. Margarynę utrzeć z cukrem.
  2. Dodać jajka i ucierać 2 minuty.
  3. Dodać przesianą mąkę z sodą.
  4. Wszystko wymieszać.
  5. Wsypać podrobioną czekoladę.
  6. Wyłożyć na blachę wybranej wielkości porcje (ciasteczka nie zmienią za bardzo objętości w trakcie pieczenia).
  7. Piec w temp. 200°C około 10-12 minut.

Podane składniki wystarczają na około 70 ciasteczek wielkości tradycyjnych piegusków.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s