Olej kokosowy – wielorakie zastosowania

Olej kokosowy zdobywa coraz większą popularność, nie tylko w kuchni, ale także w kosmetyce naturalnej. Ma mnóstwo zastosowań, a do tego jest bardzo zdrowy. Właściwości oleju kokosowego są ogromne i potwierdzane codziennie przez miliony osób na całym świecie.

Czym jest olej kokosowy?

olej-kokosowyJest to olej roślinny powstający poprzez tłoczenie twardego miąższu orzechów palmy kokosowej. Spotykany jest najczęściej jako olej rafinowany, odkwaszany i wybielany. W postaci płynnej jest lekko żółty, zaś w temperaturze poniżej 25 °C przybiera wygląd przypominający ścięty, biały tłuszcz (dlatego też często jest nazwany masłem kokosowym).
Kupując warto zwrócić uwagę, aby olej był tłoczony na zimno i nierafinowany, który jest naturalny, z typowym, kokosowym zapachem. W takiej postaci jest droższy, jednak zdrowszy. Niestety też czasem ciężko dostępny.

Zastosowanie oleju kokosowego:

  • W kuchni:

    • Do smażenia – zamiast tradycyjnych olejów, gdyż jest odporny na wysokie temperatury
    • Do smarowania pieczywa – zamiast masła
    • Jako dodatek do smoothie – nada napojowi bardziej aksamitną konsystencję i poprawi walory smakowe
    • Pomoże spalić więcej tłuszczu – zwiększa wydatek energetyczny ciała
    • Jako dodatek do sałatek
  • W kosmetyce:

    • Jako krem do rąk i ciała – zwłaszcza do skóry przesuszonej lub przemrożonej
    • Jako krem do stóp – zwłaszcza na popękane pięty
    • Jako olejek do włosów – dla suchych włosów i rozdwajających się końcówek
    • Jako olejek do masażu
    • Jako lek przeciwgrzybiczny – zawarte w oleju kwasy laurynowy i monolauryny mogą eliminować szkodliwe patogeny
    • Jako środek do płukania jamy ustnej lub pasta do zębów – może wyeliminować niektóre szkodliwe bakterie, poprawić zdrowie zębów i odświeżyć oddech
    • Jako krem do golenia – łagodzi podrażnienia
    • Jako krem może także łagodzić objawy wysypki i alergii skórnych
    • Jako peeling do twarzy – po zmieszaniu np. z solą himalajską
    • Jako peeling do ciała – po zmieszaniu np. z brązowym cukrem
    • Jako błyszczyk do ust
    • Jako krem na rozstępy
    • Jako dodatek do kąpieli – pomoże nawilżyć ciało
    • Jako środek do demakijażu – wystarczy nałożyć na wacik i przetrzeć oczy
  • Zdrowotne:

    • Jako środek na ukąszenia – łagodzi ból i przyspiesza gojenie
    • Jako krem na podrażnione sutki – dla karmiących matek
    • Jako wspomagacz trawienia – wystarczy już łyżeczka do każdego posiłku
    • Na zgagę lub niestrawność – wystarczy zjeść łyżeczkę
    • Na poprawę odporności – kilka łyżeczek dziennie
    • Zwalnia i zmniejsza procesy demencji i Altzheimera

Podsumowując:
Olej kokosowy może być dobry na wszystko!

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s